Renowned Spanish architect Antoni Gaudí once said: “There are no straight lines or sharp corners in nature. Therefore, buildings must have no straight lines or sharp corners.”

Inspired by both the apartment owner’s love for nature and Nordic design, and Gaudi’s vision, Clifton decided to incorporate a lot of curved lines into this Taikoo Shing Horizon Gardens unit, such as a white curved brick wall and a wooden storage unit near the entrance with curved edges in the living room.

“Usually, when one steps into a unit, he or she will notice the centre of the living room. The original wall, which has a sharp edge, appeared colder and more rigid. This new curved brick wall creates a sense of comfort and a welcoming atmosphere,” Clifton says.

The simple white wall also allows the sleek B&O Beovision Horizon TV with wheel stand placed in front of it to stand out.

This minimalist aesthetic is also showcased in the Kartell Componibili storage unit in the dining room. The unit, which is made of wood, gives the apartment a sleek Scandinavian feel while the use of indirect light and the placement of a painting in the centre add to the warm mood of the apartment and allow the home to feel more spacious despite the use of several large storage units.

The simple, yet classic design of the dining room is complemented by stunning pieces, including an Innermost Origami table, Knoll Bertoia Wire Chair, Magis Deja-vu Chair designed by Naoto Fukusawa and Kartell La Marie chair designed by Phillippe Starck.

This clever use of lighting is also used throughout the apartment.

“We have spent a lot of time thinking about the lighting effect of the unit, and hope that the lighting effect can create a different feeling during the day and at night,” Clifton says. The designer explains the use of too many direct light sources could dominate other design features.

Fortunately, the master bedroom is blessed with two large windows, allowing natural light to enter. However, in terms of the layout, there is an area that caved in, making it tricky to make the best use of space. But Clifton managed to turn this disadvantage into a benefit by using it for a walk-in wardrobe. This not only increases the storage space, but allows the master bedroom to be neater and for eye-catching furniture pieces, such as a Fritz Hansen Ant chair designed by Arne Jacobsen and a B&O Beloit 17 speaker, to stand out.


source